Som Bjørnøbo bor man på en af de mindste øer i det sydfynske øhav på blot omtrent 1,5 km2.

Tilbage i 1940’erne boede her hele 75 mennesker på øen, der hovedsageligt levede af øens landbrug. I dag bor vi omkring 30 beboere på Bjørnø.
Det seneste år er gennemsnitsalderen faldet drastisk da omkring 10 nye unge mennesker er flyttet til øen, og ovenikøbet blev der i 2023 født en lille dreng for første gang i 25 år!

Det er en meget velkommen forandring i beboersammensætningen på vores lille ø, da det er unge mennesker med interesse for natur, økologi og landbrug som er faldet for vores lille samfund med dets uhøjtidelige familiære stemning, hvor alle kender alle. Vi tror på at det betyder at fremtiden som helårsbeboet ø er sikret!

Et lille og tæt fælleskab

Som noget meget særligt med øen, bor stortset hele øens befolkning i en lille bykerne omkranset at et åbent og bakket naturlandskab.

Det betyder at vi komme hinanden tæt ved og nemt kan mødes hos hinanden hvor end der er planlagt en fællesspisning eller om man stopper til en snak over stendiget.

Bjørnø Beboerforening og Beboerhuset er noget som ofte samler øens beboere og venner hertil.

Her arrangeres både større fester, så som vores årlige julebal og torskegilde, og hertil diverse små sammenkomster, som da vi i januar 2024 mødtes i vores mest royale påklædning for at fejre Kong Frederik. På den måde består der både årlange traditioner, imens der igen og igen påstår nye idéer og anledninger til at samles.

I anledningen af Tronskiftet mødtes vi til ristaffel iklædt vores mest royale påklædning!

I efteråret 2023 afprøvede
vi for første gang Beboerhusets nyindkøbte mosteri, så vi kunne lave vores helt egen Bjørnø-æblemost!

Hvad får man "med i pakken” som Bjørnøbo?

  • Bjørnø Beboerforening

    Bjørnø Beboerforening blev stiftet i 1976 og har stor opbakning fra beboere og fritidshusejere. Foreningen står for mange af øens sociale arrangementer, og er sammen med ø-repræsentanten øens talerør i forhold til vores kommune og andre myndigheder. Foreningen er medlem af Sammenslutningen af Danske Småøer, der arbejder for bedre forhold for alle de små danske øer.

  • Bjørnø Beboerhus

    Bjørnø Beboerhus kan rumme op til 70-80 personer og har bl.a. Av-udstyr, storskærm, fibernet og en dejlig have. Huset ejes og drives af en gruppe beboere på øen. Vi bruger huset til fester, fællesspisning, møder, kurser, filmaftner m.v. men huset kan også lejes af andre. Huset stod færdigt i 2012, realiseret med støtte fra div. fonde og øboerne lagde selv mange arbejdstimer i projektet.

  • Jobs på øen

    Tidligere ernærede øboerne sig ved landbrug, og i dag er der igen gang i landbrug og gartneri på øen. Derudover har nogle øboere kommunale småjobs med græsslåning, vejreparation, snerydning og pasning af genbrugspladsen og spildevandsstationerne. Hjemmearbejdsplads er også noget, vi på Bjørnø benytter os af, for vi er så heldige at have hurtigt fibernet. Det er også nemt at pendle fra Bjørnø til job på Fyn med den korte færgetid.

  • Færgeforbindelse

    Færgen Lillebjørn er et mindre enmandsbetjent skib, der må medtage 20 passagerer. På hverdage sejler færgen ni-ti ture og fire i weekenden. Sejltiden er ca. 17 min, og færgen afgår fra den gamle havn i Faaborg, lige ved centrum, og anløber Bjørnø mole, hvor Bjørnø by ligger.

    Andelsselskabet Bjørnø-Færgen er ejet og drevet af Bjørnøboerne selv, så færgetiderne sørger vi så vidt muligt for at tilpasse øboernes behov. Nogle af de faste afgange skal bestilles, da der ikke er grund til at sejle tomme afgange. Færgen kan også bestilles til at sejle uden for den normale sejlplan til en rimelig pris.

  • Øens beredskab

    På Bjørnø er der uddannede akuthjælpere som tilkaldes af alarmcentralen for at yde førstehjælp, indtil redningspersonale fra regionen kommer frem, når der er ringet 112. Akuthjælperne har førstehjælpsudstyr til rådighed og får årligt undervisning og træning i førstehjælp. Øens hjertestarter og akuthjælpertaske hænger på kontoret i beboerhuset, og døren er altid ulåst, hvis uheldet er ude, og der bliver brug for hjertestarter mv.

    Vi er trygge ved at bo på Bjørnø, og det er trygt at besøge os. Øens brandberedskab, har en ATV med slukningsudstyr og en trailer med slukningsudstyr. En gang om året bliver der holdt en brandøvelse med professionelle brandfolk, hvor vi får afprøvet og øvet vores slukningsudstyr.

  • Godstransport

    Kranerne ved færgelejerne i Faaborg og på Bjørnø klarer det tunge gods til og fra øen. På færgens dæk er der plads til én mindre bil/varebil/trailer, men da vi betragter vores ø som bilfri, er det fortrinsvis håndværkere, der medbringer bil. Der er parkeringspladser til vores biler ved færgelejet i Faaborg havn, og da Bjørnø by ligger ved molen, hvor de fleste øboere bor, er der ikke behov for biler på øen. I stedet bruger vi cykel, trillebør, cykeltrailer og øens landmænd er behjælpelige, hvis der er brug for traktor med vogn.

  • Affaldshåndtering

    På genbrugspladsen er der containere til glas, dåser, pap/papir, blød plast, hård plast, batterier og til restaffald. Desuden er der én større container, der efter behov skifter mellem at være til brændbart, jern, forskelligt byggeaffald mm. Sveinur der er ansat som øens renovationsmedarbejder tager sig af affaldet og lærer os at sortere det, samt sørger for, at det kommer fra øen.

  • Post

    Færgens skippere fungerer også som postudbringere for Post Nord. Fra andre post-firmaer ligesom aviser, der leverer til færgen, skal man selv hente på molen. Reklamer, gratis ugeavis og søndagsaviser bliver lagt i aviskassen ved opslagstavlen.

  • Fibernet

    Fibernet kom til øen i 2019 efter, at vores telefonkabel i fjorden var blevet beskadiget. Nu er hjemmearbejdspladser blevet en realitet, og der er gode muligheder for at drive virksomhed eller arbejde hjemmefra med vores gode internetforbindelse fra øen.